Lekker zingen

Als ik professor Erik Scherder op tv zie en hoor, dan boeit hij mij iedere keer weer, met zijn levendige uitleg over het functioneren van onze hersenen. Laatst ging het over gelukshormonen. Geweldig wat er zich in ons brein afspeelt! Zo blijkt er een hormoon te zijn, oxytocine, dat het knuffelhormoon wordt genoemd. Oxytocyne geeft je een gevoel van ontspanning, verlaagt stress en geeft je het goede gevoel om met anderen samen te zijn. Het mooie is dat deze verbinder ook wordt opgewekt als je zacht wordt aangeraakt of iemand liefdevol in je ogen kijkt. Onmisbaar dus in iedere relatie!
Maar het brein heeft nog andere wonderlijke manieren om ons gelukkig te maken. Door te zingen wordt endorfine vrij gemaakt. Lekker hardop zingen in de badkamer of in de auto… daar voel je je goed bij. Zingen in een koor is dus meer dan een tijdverdrijf: samen zingen is fijn en je voelt je samen in staat tot mooie prestaties. Wel is het jammer dat kinderen tegenwoordig zo weinig zingen. De hersenwetenschap pleit dus voor meer zangles op school!
Premier Mark Rutte zei dat meezingen bij de Toppers zo verbindt. Dat gaat ook op voor zingen in de kerk. We zijn trots op onze koren! Maar als je kunt meezingen geeft dat extra voldoening. Al kan zingen natuurlijk ook zonder koor! Maar om goed en fijn samen te zingen moeten we wel iets dichter bij elkaar gaan zitten! Door de hersenwetenschap weten we nu immers dat er dan meer gelukshormonen worden aangemaakt. Maar echt geluk is natuurlijk wel veel meer dan enkel een kwestie van hormonen.
Zingen doet je goed. De apostel Paulus schreef het lang geleden al: “Zingt met een dankbaar hart psalmen, hymnen en liederen, voor de lof van God, ingegeven door de Geest.” Dus: zing ze!

pastoor Peter van der Horst, column HALLO Peel en Maas juni