KERKBESTUUR PAROCHIE CLUSTER SINT VINCENTIUS
Het kerkbestuur heeft van ouds als taak het getrouw beheren van de bezittingen, financiën en gebouwen van de parochie. Naast deze taken komen tegenwoordig ook steeds meer zaken van pastorale aard aan bod.

ÉÉN KERKBESTUUR VOOR ZEVEN PAROCHIES
De r.k.- parochies “Heilige Jozef” te Beringe,  “Heilige Jacobus de Meerdere” te Egchel, “Heilig Hart van Jezus” te Grashoek, “Heilige Lambertus” te Helden, “Onbevlekt Hart van Maria” te Koningslust, “Sint Nicolaas” te Meijel “Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten” te Panningen, ook wel de Vincentiusparochies genoemd, hebben sinds 1 januari 2015 één gezamenlijk kerkbestuur. Het is een bestuur dat gaat over zeven zelfstandig blijvende parochies.
In dit kerkbestuur functioneren:

Pastoor Peter van der Horst, voorzitter
Rochusplein 3, 5988 CG Helden
Tel. 077 3071488 / 06 21202118
e-mail:  kerkbestuur@vincentiusparochies.nl / pet.horst@home.nl

Erna Hamaekers-Horsmans, secretaris
’t Höltje 64, 5988 CB Helden
Tel. 077 3073389 / 06 13653672
Postadres van het kerkbestuur:
Rochusplein 3, 5988 CG Helden
Emailadres van het bestuur kerkbestuur@vincentiusparochies.nl

Frans Bruijnen, penningmeester / financiën en administratie / kerkhofzaken
Vreedepeelweg 13, 5986 NW Beringe
e-mail fra@planet.nl

Jos van Hal, vice-voorzitter / personeel en organisatie / subsidies en vergunningen
Ruijsstraat 6, 5981 CM Panningen
e-mail jvhal46@kpnmail.nl

Giel Joosten, medegebruik
Kievit 20, 5986 NG Beringe
Tel. 077 3071784 / 06 12539766
e-mail giel.joosten@ziggo.nl

Louis Litjens, vrijwilligers: contacten met de parochieplatforms
Van Hillenstraat 10, 5988 BH Helden
e-mail louis.litjens@gmail.com

Hay Hendrix, onroerend goed: beheer, onderhoud, verzekeringen
Medeweg 6, 5985 MA Grashoek
e-mail ham.hendrix@freeler.nl

Frits Berben, medegebruik; vrijwilligers
Dopheide 23, 5768 CG Meijel
e-mail frits.berben@xs4all.nl

Het kerkbestuur is op zoek naar geschikte kandidaten uit de parochies Egchel en Koningslust.

Voor al deze bestuursleden geldt dat zij voor al de zeven parochies van het cluster zijn benoemd en dus voor zeven parochies de belangen zullen behartigen. Wel zullen de bestuursleden hun eigen parochie als eerste aandachtsterrein zien en de contacten met de werkgroepen van vrijwilligers onderhouden.

Dekenaat
Het cluster St. Vincentius is één van de parochieclusters/federaties van het dekenaat Horst-Helden
Deken: lic. R.A. de Graaf Woutering, Hoofdstraat 7, 5961 EX Horst.
077-3981416 secretariaat@rkhorst.nl

PAROCHIECENTRUM
Ten dienste van het kerkbestuur en het priesterteam functioneert het parochiecentrum, waar werknemers de financiële administratie behartigen en ook vrijwilligers werken ter ondersteuning van bestuur, priesters en parochianen.

Parochiecentrum Panningen
Wilhelminastraat 14
5981 XW Panningen

Open op maandag-, dinsdag -woensdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur
Tel. tijdens kantooruren 077 3071388
e-mail: info@parochiecentrumpanningen.nl

PAROCHIEPLATFORM
In elk van de parochies is een parochieplatform geformeerd. Dat is een overleggroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de werkgroepen die de dagelijkse gang van zaken in de parochie regelen. De leden van dit parochieplatform  hebben, samen met de andere vrijwilligers, de taak de parochie ‘draaiende’ te houden en waar mogelijk activiteiten nieuw op te zetten. Dit platform is dus het plaatselijke gezicht van de kerk en juist hier komt de eigen identiteit van de parochie tot uitdrukking. De leden vertegenwoordigen de vrijwilligersgroepen en houden contact met deze groepen, zoals de koren, avondwakegroep, kosters, technische groep, bloemengroep, lectoren, acolieten, kerkhofploeg, actie kerkbalans, enz.

Het kerkbestuur zet de grote lijnen uit inzake bestuur, maar het parochieplatform geeft vorm en inhoud aan het dagelijkse kerk/parochieleven.
De relatie parochieplatform met het bestuur van de parochie wordt onderhouden door de regelmatige deelname van de parochiepriester of de pastoor en een lid van het kerkbestuur aan de overleggen. Zie verder per parochie en in het samenwerkingsconvenant.

BESCHERMING PERSOONSGEGEVENS
Vanouds registreert de parochie de persoonsgegevens van haar parochianen, waarop de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing is. D.w.z. iedere parochie houdt een register bij van alle gedoopte mensen die in de parochie wonen. Belangrijk uitgangspunt van de wet is dat de betrokkenen hier van op de hoogte zijn en toestemming hebben gegeven. Inzake een parochieregister is er altijd van uitgegaan dat het doopsel een impliciete toestemming hiervoor is, omdat het doopsel o.a. opname in de kerkgemeenschap inhoudt.  Iedere parochiaan behoudt te allen tijde het recht op informatie, inzage of correctie van zijn persoonsgegevens. Soms komen mensen op latere leeftijd tot een andere keuze en kan het zijn dat zij uit het parochieregister verwijderd willen worden. Dat kan en daarvoor moet men dan contact opnemen met de administratie van de parochie.
Wat betreft het bijhouden van de persoonsgegevens van de parochianen – naam, voornamen, geboortedatum en adres – mag men er van uitgaan dat de parochieadministratie dit met de grootste discretie behandelt volgens het nieuwe Reglement Bescherming persoonsgegevens dat met ingang van 01-06-2006 van kracht is geworden. Dit zelfde geldt ook voor het register van de kerkbijdrage.